ZİLHİCCE AYI NAMAZ VE ZİKİRLERİ
Çeşitli Kaynaklardan derlenmiştir. Ali Hatay

ZİLHİCCE AYI İLK GECE NAMAZI:
Bu gecede 2 rekat namaz kılınır. Namaza başlarken "Niyet ettim niyet eyledim Zilhicce ayı ilk gecesi nafile namazını kılmaya" diye niyet edilir. Her rekatta Fatiha'dan sonra 1 kafirun suresi okunur.

ZİLHİCCE İLK ON GECESİNDEKİ CUMA GECESİ NAMAZ

Yatsı namazından sonra 6 rekat namaz kılınır
Namaza başlarken "Niyet ettim niyet eyledim Zilhicce ayı ilk 10 gecesi içindeki Cuma gecesi nafile namazını kılmaya" diye niyet edilir.(2 şer rekatta selam verilir) Her rekatta 10 ihlas (Kulhuvallahü…) suresi okunur. Selamdan sonra; ”Ya nuru tenevverte binnûri fi nûri nûrike ya nûr ”
”Ey nur! Sen yüce zatına has olan nurunla nurlar içerisinde nursun.Ya nur.
Diye dua edilir.(Muhammed ibni hatiruddin, el-cevahirul-hams, sh: 63)

Zilhiccenin 10 gün oruç tutulmalı. Bu müstahap görülmüş ve peygamberimiz hiç terk etmemiştir. Zilhicce ayında Vel-Fecr suresi okunmalı. Zilhiccenin ilk 10 gününde ihramlılar gibi olmak lazımdır. Tırnak kesilmez, saç kesilmez, tüy yolunmaz. Sakal düzletmek için kıl kesilmez. İlim meclisinde bulunulur. Cenaze namazına katılınır, Bol bol sadaka verilir.

Zilhicce Ayının ilk 10 gününde günlük okunacak zikirler:

1. Gün: Subbuhun, kuddusün, Rabbul melâiketihî ve'r-rûh
2. Gün. Subhânallâhi ve bihamdihi. Subhânallâhi’l-Azîm
3- Gün: Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm.
4. Gün: Hasbiyallahu lâ ilâhe illâ Hû, aleyhi tevekkeltu ve Huve rabbül arşil azimıl azîm.
5- Gün: Allahümme afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni
6- Gün: Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü mine'zzâlimîn.
7- Gün: Rabbî innî messeniyeddurru ve ente erhamürrahimin.
8- Gün: Hasbunallahu ve ni'mel vekil 
9. Gün Arife günü 1000 İhlası şerif.

Zilhicceni her gün okunacak dua. 10 defa okunacak
Lâ ilâhe illallâhu adededdühûr.
Lâ ilâhe illallâhu adede emvâcil buhûr.
Lâ ilâhe illallâhu adedennebâti veşşecer.
Lâ ilâhe illallâhu adedel katri ve metar.
Lâ ilâhe illallâhu adede lemhil uyûn.
Lâ ilâhe illallâhu hayrum-mimmâ yecmeûn.
Lâ ilâhe illallâhu min yevminâ hâzâ ilâ yevmi yunfehu fissûr.


İkindi namazından sonra güneş batmadan önce 100 defa veya bir rivayete göre 1 defa;
Bismillahi ma şaellahü la yesukül hayra illallah.
Bismillahi ma şaellahü la yekşifüssue illallah.
Bismillahi ma şaellahü ma biküm minnı'metin feminallah.
Bismillâhi mâşâallâhü lâ havle velâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azıym.


Zilhiccenin ilk on gününde her gün kılınacak namaz:
Gecenin son 3 te bir geçtikten sonra veya teheccüt namzı sonrası 2 rekatta bir selam vermek üzere 4 rekat namaz kılınır. Her rekatta önce Fatiha Sonra bir Felak suresi bir Nas suresi 3 ihlas suresi okunur sonra 1 ayetel kürsü okunur. Sıra bu şekildedir. Sünnet olan budur.
Sonra duası yapılır.

Sübhâne zî’l-‘izzeti ve’l-ceberût. Süb-hâne zî’l-kâ‘ideti ve’l-melekût. Sübhâne’l-hayyü’llezî lâ-yemût. Lâ-ilâhe illâ hüve yuhyî ve yumît ve hüve hayyun lâ-yemûtu.
Sübhâna’llâhi rabbi’l-‘ibâdi ve’l-bilâdi ve’l-hamdü li’llâhi kesîran tayyîben mübâraken ‘alâ küllî hâlin. Allâhu ekber kebîran. Rabbenâ celle celâluhû ve kudrete bi-külli mekânin

Türkçe Manası:
“Ey her şeye gücü yeten izzet sâhibi Rabbim! Seni tüm noksanlıklardan tenzîh ederim. Tüm mülkün sâhibi, ölmeyen ve ezel ve ebed olmak üzere diri olan Rabbim! Seni tesbîh ederim.
Dirilten ve öldüren kendisin87 den başka ilah olmayan O’dur. O ölmez, hayy olan O’dur. Beldelerin ve kulların Rabbi olan Allâh’ı tesbîh ederim. Her durumda çok ve mübârek övgüler Allâh’adır. Allâh büyüktür. Celâl sâhibi olan Sensin Rabbim.
Her mekânda güç ve kuvvet sahibisin.”
dese ve sonra da dilediği gibi duâ eylese Beytullâh’ı haccetmiş, Resûlullâh (s.a.v.)’i ziyâret etmiş ve Allâh (c.c.) yolunda cihâd etmiş gibi ecir ve sevâb kazanır. Allâhü Te‘âlâ o kimseye, o kimsenin dilediği şeyi verir.

Her Gün okunacak Zikir
Subhane zil mülki vel melekût,
Subhane zil ızzeti vel ceberut,
Subhanel hayyillezî lâ yemût,
Sübbuhun, Kuddusün, Rabbu’l-melaiketi ve’r-ruh

Manası:
Mülk ve melekût’un maddi ve manevi bütün alemlerin sahibini tesbih ederiz.
İzzet ve ceberut (ululuk) sahibini tesbih ederiz.
Hiç ölmeyecek diri olanı tesbih ederiz.
O çok münezzehtir! O çok mukaddesdir.
Meleklerin ve Ruh’un Cebrail (as)’ın Rabbidir.



Mülk ve melekût’un (maddi ve manevi bütün alemlerin) sahibini tesbih ederiz.
İzzet ve ceberut (ululuk) sahibini tesbih ederiz.
Hiç ölmeyecek diri olanı tesbih ederiz.
Çok münezzehtir! O, çok mukaddesdir.
Meleklerin ve Ruh’un Cebrail (as)’ın Rabbidir.


ZİHİCCENİN İLK 10 GÜNÜ HER GÜN YAPILACAK OLAN ZİKİRLER.
1- La ilâhe illâllâhû. Vahdehû lâ şerikelehû. Lehül mülkü ve lehülhamdü yuhyi ve yümitü ve hüve hayyün la yemütü bi yedihil-hayrü ve hüve alâ külli şey’in kadir



2-
Eşhedü el-lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh. İlâhen vâhiden sameden lem yettehiz sâhibeten ve lâ veledâ. 



3- Eşhedü el-lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh. Lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyî ve yumît. Ve hüve hayyul-lâ yemût. Biyedihil hayr. Ve hüve alâ külli şey in qadîr. 100 kere


4- Hasbiyallâhu ve kefâ. Semiallâhu limen deâ. Leyse verâ-allâhi müntehâ. 100 kere


5-Allâhümme lekel hamdü kellezî neqûl, ve hayram-mimmâ neqûl. Allâhümme leke salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî ve leke rabbi türâsî. Allâhümme innî eûzü bike min azâbil qabri
ve min şetâtil emri, Allâhümme innî es-elüke min hayri mâ tecrî bihirrîhu.




Günlük Zikir Özeti
1. ZİKİR: Lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerike leh. Lehul mulku ve lehul hamdu yuhyî ve yumît. Bi yedihil hayruve huve alâ kulli şey’in Kadîr.
2. ZİKİR: Eşhedu en lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerike leh. İlâhen, Vâhiden, Sameden lem yettehiz, sâhibeten ve lâ veledâ.
3. ZİKİR: Eşhedu en lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerike leh. Lehul mulku ve lehul hamdu, yuhyî ve yümîtu ve huvel Hayyul lâ yemûtu. Bi yedihi’l hayru ve huve alâ kulli şey’in Kadîr.
4. ZİKİR: Hasbiyallâhu ve kefâ. Semiyallâhu limen de’â. Leyse verâellâhi müntehâ.
5. ZİKİR Allahümme lekel hamdü kemâ negûlü ve hayran mimma negûl, Allâhümme leke salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâti ve leke Rabbi türâsî, Allâhümme innî eûzü bike min azâbil gabri ve min şetâtil emri, Allâhümme innî es’elüke min hayri ma tecrî bihi’r- rîhu.
Zilhiccede her günün orucunun bir seneye denk olması, gecelerini ihyasının Kadir gecesine müsavi olması, zikirlerinin kat kat katlanmasından hemen şu hadîs-i şerif geliyor insanın aklına; Allâh bu ümmete ömrü az, ama kazancı çok verdi.

Terviye Günü Yapılacak ibadetler:
Arefe gününden bir önceki güne denir. Yani Zilhicce Ayının 8. Günü. Bu günün önemi hacıların Arafat'a çıkma günüdür.
Terviye günü oruç tutmak çok faziletlidir. Hadis-i şeriflerde buyruldu ki: (Allahü Teâlâ, Terviye günü oruç tutan ve günah söylemeyen Müslümanı elbette Cennete koyar.) [Ramuz] Terviye günü oruç tutmak, bin köle azat etmeye, iki bin deve kurban kesmeye ve cihad için gönderilen bin ata bedeldir.) [Ebulberekat]
Terviye Günü Orucu Tutmak Eyüp Aleyhi-s Selamın Sabrının Sevabını Kazandırır.
Terviye günü 6 rekat namaz kılmak çok sevaptır. Tavsiye edilir.
Namaz şu şekilde kılınır.
Terviye günü ikindiye kadar 4 rekat ve ardından 2 rekat olmak üzere toplam 6 rekat namaz kılınır. Kılınacak bu 4 rekatın
1. Rekatında Asr süresi
2. Rekatında Kureyş süresi
3. Rekatında Nasr süresi
4. Rekatında 3 İhlâs süresi okunur.
Ardından kılınacak 2 rekatın her bir rekatında ise 3 kere ihlâs süresi okunur. Ardından duâ yapılır.
Not: İnternetten sahih kaynaklardan derlediğim bilgilerdir. Ben İnşallah yarın hem oruç tutacağım hem Tevriye namazını kılacağım. Allah kabul etsin.


Arefe Günü yapılacak ibadetler:
Kurban Bayramından bir gün önceki güne Arefe Günü denir. Yani Zilhicce Ayının 9. günü. Bu günün özelliği hacıların Arafat'ta olmasıdır.
Arefe gününde yapılacak ameller şöyledir.
01- Bu gün sadaka vermek çok sevaptır. İftar vermek, bir yetimi sevindirmek güzel amellerdir. Arife günü gün oruç utmak çok sevaptır. Terviye günü orucundan daha sevaptır. Allah Resulü Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V) şöyle buyurdu: "Arefe günü oruç tutmak, geçmiş bir yılın ve gelecek bir yılın günahlarına kefâret olur." (Müslim, Sıyâm 196) Gene Allah Resulü Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V) şöyle buyurdu "Allahü Teâlâ, Terviye günü oruç tutan ve günah söylemeyen Müslümanı elbette Cennete koyar.) [Ramuz]
02 - Arefe günü sabah namazından, bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, 23 farz namazın bitiminde selam verince, teşrik tekbiri okumak vacibdir (Yapılması gerekir). Bir kere, (Allahü ekber, Allahü ekber, la ilahe illallahü, vallahü ekber, Allahü ekber ve lillahil-hamd) denir.
03- Arefe günü gecesi 2 rekatta bir selam vermek üzere 10 rekat namaz kılınır. Her rekatta Fatiha suresinden sonra 5 Kureyş Suresi okunur.
04- Arefe günü sabah öğle arası 4 rekat namaz kılınır. Her rekatta 3 Kadir Suresi 21 İhlas suresi okunur. Namaz bitince; 70 Salavatı Şerife, 70 Estağfurullah
05- Arefe günü öğlen ile ikindi arasında 4 rekat kılınır her rekatta bir Fatiha 50 İhlas okunur. Bu namazı kılanlar sanki Arafat'ta vakfeye duranlar gibi sevap alır Kuranın her harfi adedince nur verilir.
Sonra şu dua yapılır. Cebrail Mikail İsrafil ve Azrail (Allah'ın selamı üzerlerine olsun) 4 büyük meleğin duası 1 defa daha iyisi 100 defa
Mâşâallah la yesukul hayra illallah.
Mâşâallah la yekşifussue illallah.
Mâşâallah ma bikum minni'metin feminallah
Mâşâallah lâ kuvvete illa billah.
06- Öğle namazı sonrası vakfe zamanı toplu halde (Cemaat halinde) Arefe vakfe duası yapılır. Bu duayı internetten bulabilirsiniz.
07- Gün içerisinde 100 İhlası Şerif Suresi okunur.
08- Gün içerisinde 100 Allahümme Salli ve Barik duaları okunarak Peygamberimize salat getirilir.
09- İkindi namazı sonrası 100 defa La ilâhe illâllâhû. Vahdehû lâ şerikelehû. Lehül mülkü ve lehülhamdü yuhyi ve yümitü ve hüve hayyün la yemütü bi yedihil-hayrü ve hüve alâ külli şey’in kadir.
10-100 defa veya hiç olmazsa 10 defa: Rabbenâ âtina fid'dünyâ haseneten ve fil'âhireti haseneten ve kınâ azâbennâr. Birahmetike yâ Erhamerrahimîn. Rabbenâğfirlî ve li-vâlideyye ve lil-Mü'minîne yevme yekumü'l hisâb.
11- Arefe günü öğlen ile ikindi arasında 4 rekat kılınır her rekatta bir Fatiha 50 İhlas okunur. Bu namazı kılanlar sanki Arafat'ta vakfeye Duranlar gibi sevap alır buranın her harfi adetince Nur verilir.
Sonra şu dua okunur.


12 Cebrail Mikail İsrafil ve Azrail (Allah'ın selamı üzerlerine olsun) 4 büyük meleğin duası 1 defa daha iyisi 100 defa okunur.
Mâşâallah la yesukul hayra illallah. Mâşâallah la yekşifussue illallah. Mâşâallah ma bikum minni'metin feminallah. Mâşâallah lâ kuvvete illa billah.
13- 100 defa Allahu Ekber Allahu Ekber La ilahe illallahu vallahu ekber.
14- İkindi namazından sonra: Subhane zil mülki vel melekût, Subhane zil ızzeti vel ceberut, Subhanel hayyillezî lâ yemût, Sübbuhun, Kuddusün, Rabbu’l-melaiketi ve’r-ruh.
15- İkindi namazı Sonrası
La ilâhe illâllâhû. Vahdehû lâ şerikelehû. Lehül mülkü ve lehülhamdü yuhyi ve yümitü ve hüve hayyün la yemütü bi yedihil-hayrü ve hüve alâ külli şey’in kadir
Eşhedü el-lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh. İlâhen vâhiden sameden lem yettehiz sâhibeten ve lâ veledâ
Hasbiyallâhu ve kefâ. Semiallâhu limen deâ. Leyse verâ-allâhi müntehâ. 100 kere
Eşhedü el-lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh. Lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyî ve yumît. Ve hüve hayyul-lâ yemût. Biyedihil hayr. Ve hüve alâ külli şey in qadîr. 100 kere.
Allâhümme lekel hamdü kellezî neqûl, ve hayram-mimmâ neqûl. Allâhümme leke salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî ve leke rabbi türâsî. Allâhümme innî eûzü bike min azâbil qabri
ve min şetâtil emri, Allâhümme innî es-elüke min hayri mâ tecrî bihirrîhu

Not: İnternetten sahih kaynaklardan derlediğim bilgilerdir.
Ben inşallah yarın hem orucumu tutacağım, namazlarımı kılacağım ve dualarımı yapacağım inşallah Allah Kabul etsin.


Arefe Vakfe Duası
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

اللَّهُ أكْبَرُ اللَّهُ أكْبَرُ لا إِلهَ إِلاَّ اللَّهُ واللَّهُ أكْبَرُ اللَّهُ أكْبَرُ ولِلَّهِ الحَمْدُ.

لبيكَ اللَّهمّ لبّيك، لبّيك لا شريك لك لبّيك، إن الحمد والنعمة لك والمُلْك لا*شريك لك‏

سبحان الله والحمد لله ولا إله إلا الله والله أكبر ولا حول ولا قوة إلا بالله العلى العظيم.

لا إِلهَ إِلاَّ اللَّهُ*وَحْدَهُ لا شَرِيكَ لَهُ، لَهُ المُلْكُ وَلَهُ الحَمْدُ يُحْيِي ويُمِيتُ*بِيَدِهِ الخَيْرُ وَهُوَ على كُلّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ**الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ مَـلِكِ يَوْمِ الدِّينِ

*إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ**اهدِنَــــا*الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ

صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ*عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ*وَلاَ الضَّالِّينَ

رَبَّنَا تَقَبَّلْ*مِنَّا**إِنَّكَ أَنتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ*لَكَ**وَمِن ذُرِّيَّتِنَا**أُمَّةً مُّسْلِمَةً لَّكَ*وَأَرِنَا مَنَاسِكَنَا**وَتُبْ عَلَيْنَآ**إِنَّكَ أَنتَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ

رَبَّنَا إِنَّنَا آمَنَّا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

‏رَبَّنَا آمَنَّا بِمَا أَنزَلَتْ وَاتَّبَعْنَا الرَّسُولَ فَاكْتُبْنَا مَعَ*الشَّاهِدِينَ

رَّبَّنَا إِنَّنَا سَمِعْنَا مُنَادِيًا يُنَادِي لِلإِيمَانِ أَنْ*آمِنُواْ بِرَبِّكُمْ فَآمَنَّا رَبَّنَا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَكَفِّرْ عَنَّا*سَيِّئَاتِنَا وَتَوَفَّنَا مَعَ الأبْرَارِ

رَبَّنَا وَآتِنَا مَا وَعَدتَّنَا*عَلَى رُسُلِكَ وَلاَ تُخْزِنَا يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِنَّكَ لاَ تُخْلِفُ الْمِيعَادَ


Bismillahirrahmanirrahim
Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illâllâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhil Hamd
Lebbeyk allâhümme lebbeyk lebbeyke lâ şeriyke leke lebbeyk innel Hamde ven-ni'Åmete leke vel mülk lâ şeriyke lek. SübHânallâhi velHamdü lillâhi ve lâ ilâhe illâllâhü vallâhü ekber ve lâ Havle ve lâ Kuvvete illâ billâhil 'Aliyyil 'AZiym
Lâ ilâhe illallâhü vaHdehû lâ şeriyke lehü lehül mülkü  ve lehül Hamdü yüHyiy ve yümiytü biyedihil  hayr ve hüve 'Alâ külli şey'in Kadiyr. El Hamdü lillâhi rabbil ‘Âlemiyn  erraHmânirraHıym  mâliki yevmiddiyn  iyyâke na’Åbüdü ve iyyâke nesta’Iyn  ihdinaS SırâTal müstaKıym SırâTallezine en’Amte ‘Aleyhim  gayril magDûbi
‘Aleyhim ve leDDâlliyn
Rabbenâ teKabbel minnâ inneke entes semiy'Ul 'Aliym
Rabbenâ vec'Alnâ müslimeyni leke ve min zürriyyetinâ ümmeten müslimeten leke ve erinâ menâsikenâ ve tub 'Aleynâ inneke entet tevvâbür raHiym
Rabbenâ innenâ âmennâ fagfir lenâ zünûbenâ ve Kınâ 'Azâben nâr
Rabbenâ âmennâ bimâ enzelte vetteba'Åner rasûle fektubnâ me'Aş şâhidiyn
Rabbenâ innenâ semi'Ånâ münâdiyen yünâdiy lil iymâni en âminû birabbiküm fe âmennâ rabbenâ fagfir lenâ zünûbenâ ve keffir 'Annâ seyyiâtinâ ve teveffenâ me'Al ebrâr
Rabbenâ ve âtinâ mâ ve'Adtenâ 'Alâ rusulike ve lâ tuhzinâ yevmel Kıyâmeti inneke lâ tuhlifül miy'Ad

Türkçe Manası:
Bismillahirrahmanirrahim
Allah büyüktür. Allah büyüktür. Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur. Allah büyüktür. Allah büyüktür. Hamd Allah’a mahsustur
Buyur Allah'ım buyur! Emrindeyim buyur! Senin hiçbir ortağın yoktur. Emrindeyim buyur! Şüphesiz hamd sana mahsustur. Nimet de senin, mülk de senindir. Senin hiçbir ortağın yoktur.
Allah, her türlü eksiklikten uzaktır. Hamd Allah’a mahsustur. Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur. Allah büyüktür. Bütün güç ve kuvvet, şanı yüce olan Allah’a aittir.
Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur. O tektir, hiçbir ortağı yoktur. Mülk onundur. Hamd ona mahsustur. Diriltir, öldürür. Hayır ancak onun elindedir. O her şeye gücü yetendir.
Hamd, Alemlerin Rabbi, Rahmân, Rahîm, hesap ve ceza (ahiret) gününün maliki Allah’a mahsustur.
Allahım Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.
Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet. Gazaba uğrayanların ve sapıkların yoluna değil.
Rabbimiz, (bunu) bizden kabul eyle. Şüphesiz ki sen her şeyi işiten ve bilensin.
Rabbimiz! Bizi sana teslim olanlardan eyle. Neslimizden de sana teslim olmuş bir ümmet lütfeyle. Bize hacla ilgili vazifelerimizi göster, tövbelerimizi kabul et. Şüphesiz tövbeleri çok kabul eden
ve çok merhametli olan ancak sensin.
Rabbimiz! Şüphesiz biz iman ettik. Günahlarımızı bağışla ve bizi Cehennem ateşinden koru.
Rabbimiz! Senin indirdiğine iman ettik ve Hz. Peygamber’e uyduk. Artık bizi şahitlerle beraber yaz.
Rabbimiz! Şüphesiz biz, "Rabbinize inanın!" diye imana çağıran davetçiyi (Kur’an’ı) işittik ve iman ettik. Rabbimiz, bizim günahlarımızı bağışla, kötülüklerimizi ört, canımızı iyilerle beraber al. Rabbimiz! Peygamberlerine vadettiğin şeyleri bize de ihsan et ve kıyamet gününde bizi rezil etme; şüphesiz sen vadinden dönmezsin.

Zilhicce ayı haram ayların ve senenin son ayı olması hasebiyle zilhicce ayının son günü ve gecesini ibadetle geçirmek seneyi bu şekilde tamamlamak gerekir.
Zilhicce ayının son gecesinde akşam ile yatsı vakti arasında 10 rekât namaz kılınır. İki rekatta selam verilir. Bütün rekatlarda ;7 Fatiha, 7Ayetel Kürsi, 7 İhlas suresi okunur.
(Namaza şöyle niyet edilir; "Ya Rabbi, geçen seneyi benden razı olarak ayır. Sâdır olan isyanımı hasenata tebdil eyle. Beni hidayet-i ilahiyene ve rıza-yı ilâhine mazhar eyle.
İdrakiyle müşerref olduğumuz yeni senenin hakkımızda hayırlı bereketli olması dileğiyle, niyet ettim Allah rızası için namaz kılmaya..")

Kurban Bayramı gecesi ve gündüzü yapılacak ibadetler:

01- Yatsı Namazı sonrası 2 Rekat namaz kılınır. Her rekatta 15 Fatiha suresi peşine istenen sure okunur. Namaz bitince 15 veya 3 Ayetel Kürsü, 15 Felak suresi, 15 Nas Suresi okunur. 15 Tövbe Estağfurullah.
02- Yatsı namazından sonra 6 rekat namaz kılınır (2x3) Burada Fatiha'dan sonra istediğiniz sureleri okuyabilirsiniz.
03- İmsak ile (Güneş doğmasına yaklaşık 1 saat kala) Bayram namazının sonuna kadar bir şey yenmez ve içilmezse 60.000 senelik ibadet sevabı kazanır.
Veya İmsaktan başlayıp bayram namazı dahil ve daha sonra 4 saat bir şey yemezse içmezse 100.000 senelik ibadet sevabı kazanılır.
04- Sabah namazı ile bayram namazı arası 100 Estağfurullah.
05- Bayram namazından önce 400 kere "La ilâhe İllâllâhû Vahdehû lâ şerikelehû. Lehül mülkü ve lehülhamdü yuhyi ve yümitü ve hüve hayyün la yemütü bi yedihil-hayrü ve hüve alâ külli şey’in kadir." okunur
06- Bayram Namazından sonra 100 kere estağfurullah el azim denir. Sonra eller kaldırılır "Yarabbi bunun sevabını tüm yaşayan ve ölmüş Müslümanların ruhuna hediye ettim" denir.
07- Bayram namazından ve hutbesinden sonra bir selamla 4 rekat namaz kılınır,
1.rekatta E’lâ Suresi (Sebbihisme Rabbike) bilmiyorsan ihlas veya istediğin sure)
2.rekatta Şems Suresi (bilmiyorsan ihlas veya istediğin sure)
3.rekatta Duha suresi (bilmiyorsan ihlas veya istediğin sure)
4.rekatta İhlas suresi Bu namazı kılanın; Allahü Teala 50 senelik günahını mahveder.
08- Bayram namazından sonra evine girince 2 rekat namaz kılar: Her rekatta Fatiha suresinden sonra 3 kere Kevser (İnnaetayna) suresi okunur. Bunu yapan fakir bir kimse ise kurban kesmiş sevabı kazanır, eğer zenginse o zaman kurban keser ve sonrasında; Şöyle dua eder: ”Şübhesiz namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allâh’a aittir. O’nun hiç bir ortağı yoktur. Ben bununla emir olundum. Ben Müslümanların ilkiyim. Ey Allâh'm Bu benim cehennemden kurtuluş fidyemdir. Eti etime, kanı kanıma, kemiği kemiğime karşı gelsin. İlâhi ! Dostun İbrahim Aleyhisselâm’dan kurbanını kabul ettiğin gibi benden de kabul eyle” ( Muhammed ibni Hatiruddin el-cevâhiru’l hams Sh : 63/64)
09- Bayram namazından sonra 4 rekat namaz kılınır Her rekatta Fatiha'dan sonra 11 İhlas Şerif okunur. Namaz bitince 100 estağfurullah elazim denir Ve sevabı Adem aleyhisselam'dan bu zamana kadar gelen bütün mümin ve müminatların (Erkek ve kadın) Peygamberler dahil ve kabirde yatanların hepsinin ruhlarına hediye eyledim denir. Onlardan gelecek sevap sana yazılır aynı şey senin de kabrine verilir.

Kurban Kesildikten sonra kılınacak namaz.
Namaza başlarken  "Allah rızası için Kesilen kurbanın kabul edilmesi için şükür namazıı kılmaya" diye niyet edilir  Bu namaz iki rekat olup 1.rekatte- Fatiha dan sonra Kevser (inna A'tayna) suresi. 2. rekatta-Fatihadan sonra İhlas (kul hüvellahü ehad) suresi) okunur.
Namazdan sonra:
"Allahümme hazel-kebşü, (ev haze'l bakaru ev hazel-ma'zü)minke ve leke ve ileyke. Fetekabbel min İbrahime Halilike ve İsmaile zebnihıke ve Muhammedin habibike bifazlike ve cu'dikeve keremike ya ekramel-ekramin" duasını okuyup dünyevi ve uhrevi hacetler dileyebilir. Manas: "Ya Rabbi, bu koyun (veya sığır veya keçi ne kesildiyse) senden, rızan için sanadır. Lütfünle ve kereminle Halilin İbrahim (a.s.) ve zebihin (kurbanın) İsmail a.s.'dan ve Habib'in Muhammed (s.a.v.)'den kabul ettiğin gibi kabul et.Fazlın ,keremin ve lütfunla,ey ekramel ekramin. Allahümme inne salatii ve nüsüki ve mahyaye ve mematii lillahi rabbil alemiin diyerek dua edilir.


HACCA GİDEMEYEN MÜSLÜMAN NE YAPMALI?

Hacca gidemeyen Müslüman, Arefe günü öğle namazı ile ikindi namazı arası, kendini Arafat’ta kabul ederek Allah rızası için 2 rekât namaz kılar. Namaza şu niyetle başlar: “Yâ Rabbi! Bugün şu saatlerde Arafat’ta milyonlarca Müslümanın ‘Lebbeyk’ diye ilticâ ettiği zamanda, âciz kulun orada bulunamadı. Bu kulunun rûhunu onlarla beraber kılıp, benim ilticâmı da onların ilticâsına ilhâk buyur. Orada aff-ı umûmîye mazhar kıldığın kullarına, beni de ilhâk eyle!..” Allâhü Ekber diyerek başlar. Her rekâtte; 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 Kul yâ eyyühel-kâfirûn, 10 İhlâs-ı şerîf okur.
Namaz bitince
• 70 İstiğfâr-ı şerîf, 11 veya 70 adet, “Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh, lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît ve hüve Hayyün lâ yemût, biyedihi’l-hayr ve hüve alâ külli şey’in Kadîr” tevhîdini okur.
• 3 veya 11 yahut 70 adet, “Allâhü ekber, Allâhü ekber, Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd” diyerek tekbîr getirir.
• 100 defa şu tesbihi okur: “Sübhânellezî fi’s-semâi arşühû, Sübhânellezî fi’l-ardı sültânühû, Sübhânellezî fi’l-ardı hukmühû, Sübhânellezî fi’l-cenneti rahmetühû, Sübhânellezî fi’l-kabri kazâühû, Sübhânellezî fi’l-kıyâmeti adlühû, Sübhânellezî fi’l-bahri sebîlühû, Sübhânellezî rafea’s-semâe, Sübhânellezî beseta’l-arda, Sübhânellezî lâ melce’e ve lâ mence’e minhü illâ ileyh.”
• Arefe günü öğleden sonra, Hızır aleyhisselâm ile İlyâs aleyhisselâm’ın Arafat’ta buluştuklarında okudukları şu duayı da mümkünse 100 defa okumalıdır: “Bismillâhi mâşâallâhü lâ yasrifü’s-sûe illallâh, Bismillâhi mâşâallâhü lâ yesûku’l-hayra illallâh, Bismillâhi mâşâallâhü lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l-Aliyyi’l-azîm.” Bundan sonra dua edilir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

ZİLHİCCE AYININ SON GECESİ VE SON GÜNÜ KILINACAK NAMAZLAR

1. Namaz:
Zilhicce ayının son gecesinde akşam ile yatsı vakti arasında 10 rekât namaz kılınır. İki rekatta selam verilir. Bütün rekatlarda ; 7 Fatiha, 7 Ayetel Kürsi, 7 İhlas suresi okunur.
Namaz bittikten sonra ;
11 defa şu tevhid okunur ; “ La ilâhe illâllâhû. Vahdehû lâ şerikelehû. Lehül mülkü ve lehülhamdü yuhyi ve yümitü ve hüve hayyün la yemütü bi yedihil-hayrü ve hüve alâ külli şey’in kadir.”
11 defa şu istiğfar okunur; “Estağfirullahel’azıymel’kerimellezi lâ ilâhe illâhû. El’hayyelkayyume ve etubu ileyh. Ve es’elühüttevbete velmağfirete vel hidâyete lenâ innehü hüvettevvâbûrrahıym.
11 defa şu selevat okunur ; “Alahümme salli ve sellim ve barik alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed.
Namazdan sonra şöyle dua etmelidir;
“Allâh’ım geçen bu seneyi hakkımda şikayetçi eyleme, onu benden memnun olarak ayır. Onda bilerek veya bilmeyerek işlediğim hata ve kusurlarımı affet, günahlarımı bağışla. Kusurlarımı iyiliğe çevir
ve benim ismimi iyi kullarının isimlerinin yüce makamında yaz. Gireceğim yeni seneyi hakkımda hayırlı ve bereketli kılmanı diliyorum.” Diye dua etmelidir.

2. Namaz:
Gecenin son 3 te bir geçtikten sonra her iki rekatta bir selam vermek üzere 4 rekat namaz kılınır.
Her rekatta önce Fatiha Sonra bir Felak suresi bir Nas suresi 3 ihlas suresi okunur sonra 1 ayatel kürsü okunur. Sıra bu şekildedir. Sünnet olan budur.
Sonra duası yapılır.
Sübhâne zî’l-‘izzeti ve’l-ceberût. Süb-hâne zî’l-kâ‘ideti ve’l-melekût. Sübhâne’l-hayyü’llezî lâ-yemût. Lâ-ilâhe illâ hüve yuhyî ve yumît ve hüve hayyun lâ-yemûtu.
Sübhâna’llâhi rabbi’l-‘ibâdi ve’l-bilâdi ve’l-hamdü li’llâhi kesîran tayyîben mübâraken ‘alâ küllî hâlin. Allâhu ekber kebîran. Rabbenâ celle celâluhû ve kudrete bi-külli mekânin
Akşam Namazından sonra 2 rekat nafile namazı. Fatihadan sonra herhangi bir sure okunur. Arkasından Hazreti Hızır (A.S) virdi ve duası okunur.
3. Namaz: Zilhicce son günü zeval vakti olmadan yani güneş tepeye gelmeden Duha namazı vaktinde 2 rekat namaz kılınır. Her rekatta 7 Fatiha, 10 İhlas Şerif, 10 Kevser suresi okunur.
Selamdan sonra bir defa "Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu'l mülkü ve lehu'l hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr" denir.Ve sonra 360 defa "Estağfirullah el-Azim el-Kerim ellezi la ilahe illahüvel hayyül kayyumu ve etübü ileyhi" denir.
12 defa Salavat sonra 100 kere Allah mağfirli sonra secdeye gidilir 7 defa ya rabbi ya rabbi ya Rabbi denir.

Hz. Hızır (A.S) Virdi;
Bismillahirrahmanirrahiym
La ilahe illellahül hayyül kayyum
La ilahe illellahül bakıd deymum
La ilahe illellahü vahdehu la şerike leh.
La ilahe illellahül evvelül ahir. La ilahe illellahüz zahirul batın.
La ilahe illellahül azizül cebbar.
La ilahe illellahül hakimül ğaffar. La ilahe illellahüs semiy’ul basiyr.
La ilahe illellahül latiyfül habir. La ilahe illellahül ğafuruş şekur.
La ilahe illellahül vehhabül kadir.
La ilahe illellahül halimül alim. La ilahe illellahül cevadül kerim.
La ilahe illellahül berrur rahiym. La ilahe illellahül azizül hakiym.
La ilahe illellahül hafidur rafiu. La ilahe illellahül hafiyzul muğniy. La ilahe illellahül kerimül mu’tıy.
La ilahe illellahül kaimüz zekiyy. La ilahe illellahül aliyyül behiyy.
La ilahe illellahüş şehidür rakıyb. La ilahe illellahül karibül mucib. La ilahe illellahül fettahul aliym. La ilahe illellahül vekiylür razzak.
La ilahe illellahül mütekebbirul halık. La ilahe illellahül evvelü min aded. La ilahe illellahül bakıy bi ğayrı meded.
La ilahe illellahül vedudül meciyd. La ilahe illellahül mübdiül müiyd. La ilahe illellahül fe’alü lima yürid.
La ilahe illellahül melikül varis. La ilahe illellahül bakıl bais. La ilahe illellahül bariul musavvir. La ilahe illellahül latiyful müdebbir.
La ilahe illellahüs seyyidüd deyyan. La ilahe illellahül hannanül mennan.  La ilahe illellahü zül fadli vel ıhsan.
La ilahe illellahül hadil kaviyy. La ilahe illellahü zül ahdil vefiyy. La ilahe illellahül hakkul mübin.
La ilahe illellahüt tevvabül müiyn. La ilahe illellahül kebiru zül in’amı vel ıhsani vel celal. La ilahe illellahü zül kerami vel ifdal. La ilahe illellahül ferdüs samed.
La ilahe illellahül leyse lehu sahibeten ve la veleda. La ilahe illellahül basitul bediy’u. La ilahe illellahü zül hisabis seriy’ı.
La ilahe illellahül vasiu zül ihsan. La ilahe illellahüs selamül mü’min. La ilahe illellahül kefiylül müheymin La ilahe illallahül hakimül kerim
La ilahe illellahü rabbüs semavati vel erdı ve rabbül arşil azıym. 
Ve sallellahü ala seyyidina ve nebiyyina muhammedin ve alihi ve sahbihi ecmeıyn* Bi rahmetike ya erhamer rahımiyn.

Hz. Hızır (A.S)Duası:
Bismillahirrahmanirrahim.
Allahümme kema letafte fi azametike ve gudretike dünelli duai ve alevte bi azametike alel uzemai. Ve allimte matehte erdike keilmike ma fevga arşik.
Ve kanet vesavisus suduri kel ala niyeti indeke ve ala niyetül gavli kessirri fi ilmik.ve engade külli şeyin bi azametik.(k). Ve hada’a külli sultanin li sultanik.
ve sade emrüddünya vel ahireti küllühü biyedik.(e). İcalli min külli hemmin ve ğammin esbehtu ve emeseytu fihi feracen ve mehraca.allahümme inni affeke an zünubi
ve tecavüzeke an hatieti.(rr.)ve setrake ala fethi amile etmeani en eseleke mala estecibhu minke mimma gasrute anhü fesırtu eduke aminen
ve eselüke müsebbeben sebeba fe inneke entel mühsinu ileyye ve enel müsiiu ila nefsi.ar) Fima beyni ve beynüke tettezedu ila bini’metikve tebeannezu ileyke bilmeasi
velakinnellisegate bike hameletni alel cüreti aleyke feudillahümme bifedlike ve ihsanike ala inneke enter raufurrahim…
SALAVAT ve FATİHA ile AMİN
MEALİ:
Bismillahirrahmanirrahim
Allah'ım, Bütün mevcudatta ve zerrât-ı mevcudatta müşahede olunan herbir nimet ve rahmet ve hikmet ve inayetin önünde, her bir hayat ve memat ve hayvan ve nebatın önünde,
her bir çiçek ve meyve ve çekirdek ve tohum önünde, herbir san’at ve sıbgat ve nizam ve mizan önünde, herbir tanzim ve tevzin ve temyiz önünde, işte bu şahadeti Sana takdim ediyorum.
FATİHA. İLE Amin.

ZİLHİCCE AYININ SON GÜNÜ OKUNACAK DUA İkindiye kadar 3 defa okumak lazım.
Mahmud Sami Ramazanoğlu Hazretleri  “Dualar ve Zikirler” kitabında senenin sonunda okunacak duayı şu şekilde aktarıyor: Senenin son günü yani Zilhiccenin son günü ikindi namazına kadar 3 defa okumak lazım.


Kaynak: Mahmud Sami Ramazanoğlu, Dualar ve Zikirler, Erkam Yayınları, İstanbul, 2013
Arapça Okunuşu:
Bismillahirrahmanirrahim.
Ve sallahü Teala Ala Seyyidina Muhhammediv Ve Ala Alihi Ve sahbihi Ve Selleme Allahümme Ma Amiltühü Fi Hazihisseneti Mimma Neheyteni Anhü Velem Terzahü Ve Tesitühü Velem Tensehü Ve Halümte Aleyye Beade Gudratike Ala Ugubeti Ve Deavteni İlettevbeti Minhü Beade Ceraeti Ala Measıyetike Ellahümme Fainni Esteğfiruke Minhü Feğfirli Ve Ma Amiltü Fihi Min Amelin Terzahü Ve Veadte Aleyhissevabe Fe Eselükellahümme Ya Kerimü Ya Zel Celali Vel İkrami En Tegbelehü Minni Vela Tegna A Racai Minke Ya Kerimü Ve Sallahü Teala Seyyidina Muhhamediv Ve Ala Alihi Vesahbihi Vesellim.

Türkçe Anlamı;
“Ey Allâhım Senin razı olmayıp beni nehyettiğin şeylerden bu sene her ne yaptıysam, ben onları unuttum, Sen ise unutmadın. Bana ceza vermeye kadirken mühlet verdin ve ben Sana karşı gelme cüreti göstermişken beni tövbeye davet ettin. Ey Allâh'ım Ben bütün bunlardan dolayı Senden mağfiret diliyorum. Beni bağışla! Ey kerem sâhibi! Ey celâl ve ikrâm sâhibi! Senin râzı olup bana sevap vaadettiğin hangi amelleri bu sene işlediysem, Senden dilerim ki, onları kabul edesin ve Senden ümidimi kesmeyesin! Ey kerem sâhibi, kabul eyle! Efendimiz Muhammed’e (S.A.S) ve âl-i ashâbına salât-ü selâm eyle.