SON BİLGİLER (SECTION 6)
Seçiminizi Yapınız:

      Manual dosyasından yaptığım bu çevirilerde Section 6 bölümü aslında o ana kadar öğrendiklerinizin tekrarı niteliğindedir. Bu bölümdeki yazılarımı ben biraz da kendi bildiklerimi katarak ve çevirinin kalıbından uzaklaşarak tamamlayacağım. Section 6’ dan sonra ileri düzeyde bilgiler dediğimiz Advanced Bilgiler var. Yani yazılarım Section 6’ dan sonrada uzun süre devam edecek. Yalnız ben izin verirseniz Advanced Skills bölümüne geçmeden önce bir süre dinlenmek istiyorum (Ne de olsa öğrenciyim, vizelerim var).

1.Camera Target

Kameraları Lara dışında herhangi bir nesneye veya alana yönlendirmek için Camera Target özelliğini kullanıyoruz. Bunu yapmak için;

Öncelikle istediğiniz bir yere kameranızı yerleştirin. Daha sonra Obje Listesinden CAMERA_TARGETi seçin ve kameranın bakmasını istediğiniz kareye koyun. Daha sonra Camera ve Camera_Targeti trigger ile aynı kareye bağlayın. Böylece Lara Triggerli kareye bastığında kamera, targetin olduğu alanı görüntüleyecektir. Örnek olarak Tut1.prj bölümündeki Mid Room’a bakabilirsiniz. Elbette Triggeriniz ne kadar büyük olursa kameranızda o derecede uzun görüntü alacaktır. Elbette Camera_Targetin “Set Trigger Type” ayarlarında Trigger bölümünden “Target” seçeneğini seçmeyi unutmamalıyız.

Daha sonra da Kamera Trigger’inin ayarlarına girelim ve One Shot tuşunu (aksi taktirde Flyby oyunda tekrar tekrar devreye girer) aktif yapıp Camera başlığını seçelim.

2.Programın en önemli noktalarından biri de Trigger olayıdır. Ama Triggeri her türlü nesneye koymaya kalkmayın. Mesela motosiklete Trigger koyarsanız program hata verecektir.

3.Polerope nesnesi oyunlarda Laranın tırmandığı halattır. Boyu 12 tıklama uzunluğundadır. Eğer daha uzununu yaratmak isterseniz aynısından birtanesini üzerine koyarak iki parçada yapabilirsiniz. Trigger gerekmiyor.

4.Eğer bölümde bir yerlere silah veya mermi kutusu koyar ve bunları Trigger ile bağlayıp Trigger ayarlarından da Secret’i seçerseniz Tomb Raider oyunlarının meşhur Secret’ larından birini yapmış olursunuz.

5.Lara’ nın boyunun 1.79 olduğunu biliyoruz. Peki bu programda neleri etkileyecektir? Lara programda yedi tıklamadan daha yüksek platformlara tırmanamaz. Aklınızda bulunsun. Eğer zorunda kalırsanız Climb özelliğini kullanabilirsiniz. Lara koşmadan aralarında iki kare mesafe olan tümseklere birinden diğerine atlayabilir. Koşarsa üç kare mesafeyi de aşabilir ama dördüncü karelerde tutunmaya çalışsanız bile yere düşecektir. Bu konuda son olarak; Lara 18 ve üstü yüksekliklerden düşerse sağlığı tam dolu olsa bile ölecektir. Oyunlarınızda bu ölçülere dikkat etmelisiniz. Yani yandaki grafikte Lara mavi kareler arasından atlayabilecek ve mavi sütuna tırmanabilecektir.

6.Burada ALT Z tuş kombinasyonuna tekrar deyinmek istiyorum. Çünkü bu özellik benim çok işime yarıyor. Odanız çok büyükse yönlendirmede -özellikle ortasında kolonlar varsa- istediğiniz kareleri görmekte zorluk çekebilirsiniz. Bu genellikle Texture yerleştirirken başıma gelmektedir. ALT Z ile fare simgesini + yapın ve Editor Penceresinde istediğiniz bir kareye tıklayın. Odada tıkladığınız pencere merkez alınacaktır. Eski hali içinse Refresh tuşunu kullanabilirsiniz.

7.Oda düzenleme pencerelerinden yeşil olandan hiç bahsettim mi bilmiyorum! Bu tuşla (death) bir kareyi aktif yaparsanız Lara oyunda o kareye geldiği zaman ölecektir. Ölümünün nedeni olmak zorunda değil ama siz senaryo gereği oraya alev, lav felan koyabilirsiniz.

Bu kapıyı Test Room’ da görebilirsiniz. İki parçalı bir anahtar ile açılıyor. Puzzle_Hole5 adıyla bulabilirsiniz. Bu kapının özel birkaç ayarı var. Öncelikle kapıyı yerleştirdikten sonra O tuşuna basarak boş kısıma 999 yazmalısınız. Böylece Lara gerekirse geri dönebilecektir. Kapının önüne Lara’nın anahtarı kullanmak için geçeceği karelere bir Trigger yapın ve Set Trigger Type ayarlarından Key’i seçin. Kapı parçalanarak açıldığı için parçalarının duvarda görünmemesi gerekir. Bu noktaya da dikkat edin.

9.Odanızda herhangi bir yere silah koyun, O tuşuna basın ve ardından Invisible tuşunu aktifleştirin. Bu silahı görünmez yapacaktır. Aynı kareye Trigger yapın ve ayarlarından Heavy özelliğini seçin. Son olarak ise silahın üzerini kapatacak şekilde Shatter_0 nesnesini (vazo) yerleştirin. Böylece oyunda vazoyu kırdığınız zaman silah görünür olacaktır.

10.Eğer bir düşman ile aynı kareye bir silah yerleştirirseniz. Invisible tuşuna gerek kalmadan silahı görünmez yapmış olursunuz. Silahı alabilmeniz için düşmanı öldürmelisiniz. Düşman öldüğü yere silahı bırakacaktır.

Oda düzenleme tuşlarından Box tuşundan daha önce bahsetmemiştim. Bu tuş Lara dışındaki varlıkların hareketlerini sınırlamak için kullanılır. Eğer düşmanlarınızın yolu üzerine bu tuşla aktifleştirilmiş kareler kullanırsanız düşman bu kareleri aşamayacaktır.

11.TEETH_SPIKES objesini (kazıklar) kullanırken de dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var. Bu obje Trigger kullanılarak hazırlanmalıdır aksi halde görünmeyecektir. Exit Room’a örnek olarak bakabilirsiniz. Kazıkların boylarına göre odanın yüksekliğini ayarlayın. O tuşuna bastıktan sonra boşluğa 20 yazarsanız kazıklar zeminden çıkacaktır.

12.Dış dünyaları yani açık alanları yarabilmek daha bir yetenek ister. Üst üste birkaç odayı birleştirmeniz gerekebilir. Zemini seçtikten sonra yükseklikleri birbirine tamamlayacak şekilde ayarlanmış odaları birleştirmek için Door tuşunun kullanıldığını biliyoruz. En üstteki odanın tavanını ise paletten ilk sıradaki siyah rengi alarak düzenlersek oyunda o kısım gökyüzüne bakacaktır. Zaten Editor Penceresinde de siyah yerine beyaz görünecektir. İki odayı üst üste birleştirirken Bilgi Penceresindeki X ve Y değerleri de size yardımcı olacaktır. Sanırım açık alanlarda kum görüntüsünü nasıl yaratacağımızı da biliyoruz. İstediğimiz alanı seçelim F1 ile birkaç sivri görüntüden sonra F9 ile onları yumuşatalım ve uygun bir Texture ile biçimlendirelim.

15.Güneş objeleri de etkilemeyecektir. Güneşe bakan bir objenin arkasını gölge yapmak için Shadow özelliğini kullanmalısınız. Örneğin Outside1 odasındaki cipin altında Shadow lambası vardır.

İstediğimiz kareye tıkladıktan sonra Trigger tuşuyla bağlantı yapalım. Set Trigger Type penceresini açın ve CD başlığını seçin. Ses kaydının numarasını da seçtikten sonra OK’ e basın. Böylece Lara o triggerin üzerine geldiğinde ses kaydı devreye girecektir. Doğru kayıt için parçanın numarasını bilmelisiniz. Numaraları Trle klasöründeki Audio klasöründe bulabilirsiniz. Zaten program kayıtları buradan alacaktır. Bu nedenle bu sesleri silmeyin.

Oyunu bitirici ayarları da Trigger ile yapıyoruz. Triggeri Laranın yolu üzerine koyduktan sonra Set Trigger Type ayarlarına girin ve Finish başlığını seçin. Triggerin karşısındaki başlığa da 2 rakamını koyun (Timer değil). Böylece Lara bölümü bitirdiği gibi bir diğeri yüklenecektir. Finish Triggerini Lara’nın aşamayacağı bir yerlere koyun aksi halde belki geri dönemezsiniz. Örneğin; Outside 1 odasında Finish trigger 7 kare yerine 1 kare olsaydı Lara ona dokunmadan aşağıya inebilir ve tekrar yukarı çıkamazdı.

Belkide çeşitli bölümlerden odalar alarak kendi bölümünüzü yaratmak isteyeceksiniz. Bu durumda odaları kopyalarken Finish Triggerlerini ve Extra Lara’ ları kaldırmayı unutmayın!

Böylece Section 6’ nın da sonuna geldik. Artık bir planım da kalmadı yani diğer konuların çevirisine ne zaman başlarım bilmiyorum. Ama nasılsa en önemli noktaları birlikte öğrendik. Takıldığınız noktalar için sorularınızı e-mail olarak bekliyorum. Sanırım artık benden bile daha başarılı leveller hazırlayabilecek bilgilere sahipsiniz.

Acele edin doktor abim onları bekliyor!

CONGRATULATIONS...

Tebrikler...

Cem Fliz 11.03.2002

1-6 Section bölümleri tek dosya ve zipli olarak çekmek istiyorsanız LevelEditor dosyasına tıklayınız.Bu dosyanın zipini açtıktan sonra Word ile okutun.
Seçiminizi Yapınız:


KENDİ PROJELERİNİZİ YAPMAK İÇİN WAD