SECTİON-1
EDITOR OVERVIEW
Hazırlıyan:Cem Filiz  cem_filiz@hotmail.com 
Seçiminizi Yapınız:

Nasıl Çalışır?
Kutular, kareler ve tıklamalar. Bu terimlere alışın çünkü çok sık duyacaksınız. Tomb Editörü, Lara ve hareketlerine oranlı kutu ve karelerle çalışarak yeni kişisel oyunlar yaratmanız için tasarlanmıştır. Işık, obje, düşman ve sesler kalıplar ile birlikte Lara’nın maceraları için dünyalar yaratmakta kullanılacaktır.
Oda İnşaatı
Bölümler, duvarlar ve çeşitli inşa edilebilir kutularla dolu odalardan yaratılır. Odaların tavan ve zeminleri karelere ayrılmıştır. İnşa edilebilir kutular, zeminden bir kare yükselttiğinizde veya tavandan bir kare alçalttığınızda oluşur. Aşağı veya yukarı dört fare tıklayışı bu kutuların en genişine eşittir ve kusursuz bir küp yaratır  ( Lara’nın bölümlerinde itip çektiği bu kutuları hatırlayın ). İnşa edilebilir kutular, tıklayışlarla ne kadar yükseklik veya alçaklık isterseniz isteyin ulaşabilir. Ama Lara’nın sadece üç tıklama uzunluğunda olduğunu ve inanılabilir, gerçekçi bir bölüm yaratmanın çeşitli limitleri olduğunu göz önünde tutun.
İnşa edilebilir kutular sadece küpler ve sütunlardan sınırlandırılmamıştır. Yapıların köşeleri, açısal eğimler ve organik yapılar oluşturmak için şekillendirilebilir. Mesela kumlu zeminler veya kayalık mağaralar yaratmak için kutuların eğimleriyle oynamak daha gerçekçi sonuçlar verir.

Görünüm Özellikleri Eklemek
Küpler, sütunlar ve Lara’nın çevresini renk ve şekillerle biçimlendirmek için Texture denilen özellik kullanılır. Her bölümün,  görünüm değerlerini yaratmak için özel bir Texture dosyası vardır. Bir Texture dosyası 64x64 pixelden oluşmuş birçok görünüm nesnesinden (texture tiles) oluşur.
Işık Efektleri
Her oda istenilen renkte, istenilen derece parlaklık veya karanlıkta ışıklandırılabilir. Lambalar, güneş ışıkları, yansımalar ve gölgeler yaratılan bölüme gerçeklik eklemekte son derece etkilidir.
Nesneleri Yerleştirme
Laranın’nın dünyası objeler, kavga edecek düşmanlar olmadan neye benzerdi? Görünüm dosyası ayrı olduğu gibi obje dosyası da ayrıdır ve WAD uzantısı ile geçer. Bu dosya yüklendikten sonra dünyanıza objesel eklentiler yapabilirsiniz. WAD dosyaları her bölüme özel, silah mermilerinden çeşmelere  kadar çeşitli objeler ve en az 4 farklı düşman yaratık içerir. Yalnız objeler çok fazla RAM ı meşgul ettiği için bin akrepli bir oda yaratmayı aklınızdan bile geçirmeyin.
Ses Ekleme
Bölümün gerçekliğinde objeler kadar ses özellikleri de önemli bir rol oynar. Ses dosyalarını dinledikten sonra oyuna nerede ve nasıl bir güzellik ekleyeceklerini hayal edebilirsiniz.
 
INTERFACE
Room Editörü açtığınızda karşınıza gelen program penceresi aşağıdaki gibidir ( interface adıyla geçer ). Ana Menü Çubuğu, İki Boyutlu Oda Görüntü Paneli, Işıklandırma Paneli, Obje Paneli, Editör Penceresi ve Görünüm Nesnesi   Textures) Paneli olmak üzere altı parçadır.

Tutorial (tut1.prj) Dosyasını Yükleme
Editör Programını yüklediğinizde gerekli bütün klasörler sürücünüze otomatik olarak konur. Eğer programı sürücünüzde “Program Files” klasörünüze kurmadıysanız dosya yüklemede bir hata mesajı ile karşılaşırsınız. Bu durumda açıklamaların sonundaki “Sorun Giderme” bölümünün “Editör Mesajları” kısmını uygulayınız. Size ne yapmanız gerektiğini anlatacaktır. Dahası maceralarınızı yaratmaya başlamadan önce “Dosya Çizelgesi” bölümüne de göz gezdirebilirsiniz. Burada gerekli dosyaların adreslerini bulabilir ve birbirleriyle bağlantılarını inceleyebilirsiniz. Masaüstü çözünürlüğünüzün 1024x768 ve renk yoğunluğunun 16-bit olmasına dikkat ediniz. Program 24-bit yoğunlukta çalışmayacaktır. Başlat menüsünü kullanarak “Core Design\Tomb Raider Level Editor\Tools\Room Editor” e gidip programı çalıştırın. ALT+ENTER kullanarak programı isterseniz tam ekran yapabilirsiniz. Ana Menü Çubuğunda “Project” daha sonra da “Load” başlığını tıklayınız. “Maps” klasöründeki “Tut1” klasörünü açınız ve “tut1.prj” dosyasını seçiniz. Bölümdeki ilk odanın üç boyutlu görüntüsü Editör Penceresince karşıNıza gelecektir. (Eğer Editör Penceresi siyahlaşırsa programı Windows’un durum çubuğuna gönderip tekrar açmanız gerekir).
Hızlı Tur
Demo bölümü kontrol etmeniz program hakkında öğrenmenizi kolaylaştıracaktır. Birazdan yaratacağınız projeler ve odalar için programdaki bazı düğmelere alışmanız gerekecek.
Odaların 2 boyutlu görüntüsü
2D MAP düğmesine basınız. Editör Penceresi Düğmelerinde en baştadır. Şu anda oyunun bütün bir bölümünü kuş bakışı görüyor olmalısınız. İlk oda kırmızı diğerleri mavi veya gridir. Her rengin farklı bir anlamı vardır.
Kırmızı : Şu an düzenlediğiniz odadır.
Açık Mavi : Çalıştığınız kırmızı oda ile aynı yükseklikte olan oda veya odalardır.
Açık Gri : Konum olarak çalıştığınız odadan daha yüksekte bulunan oda veya odalardır.
Koyu Gri : Konum olarak çalıştığınız odadan daha alçakta bulunan oda veya odalardır.
Sol Üst köşede “iki boyutlu görüntü panelini” bulunuz. Açık mavi kareler zemini ve tavanı, yeşil kareler duvarları, siyah kareler ise kapı ve diğer odalara bağlantıları gösterir.
Odaların üç boyutlu görüntüsü
2D MAP düğmesine tekrar basarak kapatınız. Üç boyutlu görüntüye geri döndünüz.
1.   1.   Yön tuşlarıyla çalıştığınız odayı değişik açılardan görüntüleyebilirsiniz.
2.   2.   “Page Up & Down” tuşlarıyla odanızı yakınlaştırabilir veya uzaklaştırabilirsiniz.
Face Edit Düğmesi
Bu tuşa bastığınızda odadaki nesneler renklenecek, biçimlenecektir. Kısacası bu düğme texture yüklemek için kullanılır. Tekrar basarak kaldırılabilir. (Kazara odanın görünümünde yaptığınız bir hatayı “Ctrl U” tuşuyla geri alabilirsiniz).
Draw Doors Düğmesi
Çalıştığınız odayla bağlantılı diğer odaların parçalarını görüntüler. Normalde çalıştığınız odadaki bağlantılar beyazdır, bu tuş bağlantıları diğer odaların gerçek durumuyla birleştirir. Yön tuşunu kullanarak (bu tuş aktif ise) etkisini görebilirsiniz.
Lighting Düğmesi
Işıklandırma Panelinde koyu gri uzun bir düğmedir. Bastığınızda odada yüklü bulunan o anki ışık kaynakları çalışır. Tekrar basarak kapatabilirsiniz.
Odaları Seçme
2D MAP düğmesini aktifleştirin. Oda düzenleme düğmelerinden “Select Room” düğmesine basın. Yeni gelen pencereden “Cropped Room” u seçip OK tuşuna basın. Select Room düğmesinin hemen üstünde oda ismi yazacaktır. Aynı zamanda seçtiğiniz oda Editör penceresi ve İki Boyutlu Oda Görüntü Panelinde belirecektir.
Editör Penceresinde istediğiniz odayı sol tek tıklayarak seçiniz. Sol tarafta odanın iki boyutlu görüntüsünü alacaksınız. Odayı fareyle değiştirirken diğer odaların renk değiştirdiğine dikkat ediniz. Bunu Odaların İki Boyutlu Görüntüsü bölümünde açıklamıştım.
Bir oda seçiniz ve Room +&- tuşlarına basınız. (2D MAP aktif olmalı). Bu iki tuş odanızın yüksekliğini arttırıp azaltacaktır. Sonuç olarak diğer odaların renkleri de tıklama sayısına göre değişecektir.

Flip Pallette Düğmesi
Paletin hemen üstünde bulunan uzun düğmedir. Bazen fareyle bir odayı seçmekte zorlanabilirsiniz çünkü odalar üst üste olabilir. Bu düğme tam görünmeyen gizli odaları 2 boyutlu görünümde bulmanızı sağlayacaktır. Bir oda seçip Flip Pallette tuşuna basınız. Seçtiğiniz odanın altında veya yanındaki odalar belirginleşecektir. Bir oda uzun ise birden fazla parçaya bölünmüş olabilir. Bu durumda parçalar arasındaki geçiş için bu tuş kullanılmak zorundadır.
ALT Z
Alt Z ‘ ye bastığınızda fare + şeklini alacaktır. 2D MAP düğmesinin kapalı olmasına dikkat ediniz. Fare + şeklinde iken çalıştığınız odanın kapı, pencere, boşluk gibi diğer odalarla bağlantılarına tıklarsanız Editör Penceresi o odaya gidecektir. Bu şekilde çalıştığınız odanın bağlantıları arasında kolay geçiş sağlayabilirsiniz.
Preview Düğmesi
Bu düğmeye bastığınızda oda oyundaki haliyle karşınıza gelecektir.
1.   1.   Fareyi sağa sola hareket ettirerek oda içinde dolaşabilirsiniz.
2.   2.   Sol tıklama odayı yakınlaştıracak, sağ tıklama ise uzaklaştıracaktır.
3.   3.   Esc tuşuyla bu bölümden çıkabilirsiniz.
 
Odanın düşük çözünürlükteki bu basit görüntüsü yukarıda saydığım yönlendirme notlarına alıştığınız taktirde çok işinize yarayacaktır. Şimdi şuana kadar öğrendiğiniz iki ve üç boyutlu görüntüleri birbirleriyle değiştirme, ALT Z, Aktif odayı değiştirme ve Preview tuşuyla odanın oyunsal görüntüsünde dolaşma notlarını tekrarlamanızda yarar var.
 
BAŞLANGIÇ (BİRİNCİ BÖLÜM)
 
Tut1.prj dosyası programı size ana hatlarıyla örneklendirerek anlatması amacıyla hazırlanmıştı. Şimdi ise sıra sizin kendi eserlerinizi yaratmanızda. Eğer isterseniz orijinal oyun bölümlerine yeni odalar da ekleyebilirsiniz. Her bölümde tek bir Lara bulunmalıdır, oda bölümün herhangi bir odasında olabilir. Daha sonra O oyun gereği bazı bilmeceleri çözerek ve birkaç düşmanı haklayarak oyun içersindeki yolunu bulacaktır.

Projelerinizi Koruma
Oluşturduğunuz projeleri çok sık korumalısınız. Gerçi program size son yaptığınız çalışmanın “autosave” bir yedeğini alacak ve programa tekrar döndüğünüzde son çalışmayı yüklemek isteyip istemediğinizi soracaktır. Yinede düzenli olarak projelerinizi korumanız ve “autosave” dosyasını acil durumlar için bir kurtarıcı olarak görmenizde fayda var.
Oda Yaratma
2D MAP düğmesini aktif yapın. “Select Room” düğmesine bastıktan sonra ilk “empty room” seçeneğini seçin ve OK e tıklayın. 18x18 kare büyüklüğünde ve 20 tıklama yüksekliğinde yeni bir oda Editör Penceresinde belirecektir.
Odaya Ad Verme
Oda Düzenleme Düğmelerinin üstünde odanın o anki kayıtlı adı bulunmaktadır (büyük ihtimalle Room1, Room2 vs. adıyla). Onu silip istediğiniz adı girdikten sonra onaylamak için Enter a basınız. Program her odaya otomatik olarak isim verir, bu nedenle odalara ad verme işlemi zorunlu değildir.
Odaları Taşıma
Aktif olan odanın Editör Penceresinde kırmızı renkte olduğunu daha önce söylemiştik. Taşımak istediğiniz odayı aktif (kırmızı) yapın, daha sonra farenin sağ tuşuyla sürükleyip istediğiniz yere bırakabilirsiniz. Elbette bu işlemler sırasında 2D MAP tuşu aktif olmalıdır.
Odanın Büyüklüğünü Değiştirme
Bu işlem sırasında İki Boyutlu Oda Görünüm Panelini kullanıyoruz. İşleme başlamadan önde Editör Penceresinde genişliğini değiştireceğiniz odayı seçin. Daha sonra bu odanın sol taraftaki iki boyutlu kareleşmiş halinde farenin sağ tuşunu kullanarak istediğiniz büyüklükte bir şekil çizin. Daha sonra Bound Room tuşuna basın. Odanız fareyle çizdiğiniz kare veya dikdörtgenin şeklini alacaktır.
Odanın İç Kısmı
Herhangi bir odayı seçip 2B MAP tuşunu iptal ederseniz odanın 3 boyutlu iç görüntüsünün şemasıyla karşılaşırsınız. Yön tuşlarıyla odanıza değişik açılardan bakabilirsiniz. İki Boyutlu Görüntü Panelinde herhangi bir kareye tıklarsanız editör penceresinde de aynı karenin aktifleştiğini göreceksiniz. Aynı işlem duvarlardaki sütunlar içinde geçerlidir. Birden fazla kareyi de farenin sağ tuşuyla sürükle bırak yöntemiyle seçebilirsiniz. Eğer editör penceresinde bir kareye birden fazla tıklarsanız çeşitli yönlerde kırmızı üzerine beyaz ok görüntüleriyle karşılaşacaksınız. Bu durumu daha sonra açıklayacağım. Aynı kareye sağ tıklayarak kurtulabilirsiniz.
Odanın Uzunluğunu Arttırma
İki Boyutlu oda görüntü Panelinden tüm odayı seçiniz, duvarlar dahil (duvarlar gri, zemin ve tavan yeşil idi). Bu işlemi yaparken farenin sağ tuşunu kullanıyorduk. Seçimi yaptıktan sonra Oda Düzenleme Düğmelerinden Floor +&- ve Ceiling +&- tuşlarını kullanarak odanın yüksekliğini değiştirebilirsiniz. Bu + ve – düğmelerini kullanırken bir defa yapacağınız sağ tıklama dört sol tıklamaya eşittir.Room +&- tuşlarının fonksiyonu ise daha farklıdır. Bu tuşlar seçili odanın diğer odalara oranla olan yüksekliğini ayarlar. Bütün saydığım bu +&- ayarlarını “Bilgi Kutusundan” takip etmeniz odalar arasında kusursuz bağlantılar yaratmanıza yardımcı olacaktır.
Odaya Yapısal Eklentiler
Şimdi sahip olduğumuz kocaman ama boş kutuya bazı eklemeler yapalım. İlk önce “Select Room” tuşu yardımıyla boş bir oda seçin. 2D MAP ve FACE EDIT tuşları aktif olmamalı.
Tavan
2 boyutlu oda görüntü panelinden 2x2 tavan seçin. Ceiling + tuşuna iki defa basın ve değişikliği editör penceresindeki yön tuşlarının yardımıyla takip edin. Odanızın Ceiling yüksekliği bilgi kutusunda 22 olmalıdır. Tavanda yukarıya doğru 2x2 büyüklüğünde bir çıkıntı yaptınız. Bu çıkıntıyı içerecek şekilde 4x4 kare seçin ve iki defa Ceiling + ya basın. Aynı işlemi 6x6 olarakta yapın. Piramite benzer basit bir yapımız oldı. Yüksekliği ise 26 olmalı.
Sanırım bu fazla yüksek oldu. Biraz azaltalım. 2 boyutlu görünüm panelimizden tüm tavanı seçelim ama gri duvarları seçmemeye özen gösterin. Sekiz defa Ceiling – tuşuna basalım. Oda yüksekliği şuan 18 olmalı. (Klavyede Ceiling +&- tuşlarının görevlerini w&s tuşları yapabilir. Aynı zamanda farenin sağ tıklamasının dört sol tıklamaya eşit olduğunuda unutmayalım).
Kolonlar
İlk olarak tut1.prj dosyasındaki First room a girelim. Sanırım bunu nasıl yapacağınızı ayrıntılı olarak açıkladım. Editör Penceresini yön tuşlarıyla incelerseniz kolonların yeşil ve tonlarıyla renklendirildiğini fark edeceksiniz.
Şimdi tekrar boş bir oda yükleyin. Odanın ortalarında bir kareyi aktifleştirin ve oda düzenleme düğmelerinden WALL tuşuna basın. Odanın ortasına bir kolan koyduk. Eski haline getirmek için ise kolonu aktifleştirdikten sonra FLOOR tuşuna basmanız kafidir.

 Köşeler
Öncelikle söylemek istediğim amacımız yandaki basit şematik görüntüyü editör penceresinde oluşturmak.
Gördüğünüz gibi odanın zemininin duvara bakan kısmı iki tıklama uzunluğu kadar yukarda. Aynı yükseklikte 2x2 karelik bir oluşumda odanın ortasında var (odanın tamamı görülmüyor).
İlk olarak boş, hiç işlenmemiş bir oda yükleyin. Bu odalardan select room bölümünde istemediğiniz kadar var, bitecek korkunuz olmasın.
İki boyutlu oda görüntü panelinde duvarla zemini birleştiren bir sıra kareyi farenin sağ tuşu yardımıyla seçin (duvarlara dikkat) ve FLOOR + tuşuna iki defa basın. Aynı işlemi odanın bütün kenarlarında uygulayın.
Odanın ortasında 2x2 kare seçin ve tekrar FLOOR + tuşuna çift tıklayın. Sağda görülen odayı elde etmiş olmalısınız.
Bu konuya bağlantılı son olarak beyaz okları açıklayacağım. Herhangi bir kareye birden fazla tıkladığınızda oklar oluştuğunu daha önce yazmıştım. Her tıklamanızda okun yönü değişmekte. Her ok o yöne olan eğimi ifade eder. Daha sonra Ceiling +&- veya Floor +&- tuşlarını kullanarak istenilen eğimde istediğiniz köşeleri, yapıları oluşturabilirsiniz.


Mesela bir örnekle açıklayalım. Birlikte odanın ortasında bulunan aşağıdaki kolonu oluşturalım.
Zor görünse de aslında çok basit. Kendi yapacağınız çalışmalar sonucu zamanla bana hak verecek ve programın hastası olacaksınız.
İlk önce boş bir odanın ortasında 2x2 kare seçin ve FLOOR + tuşuyla zemini biraz yükseltirken CEILING– tuşuyla da tavanı alçaltıp iki çıkıntıyı birbirine yaklaştırın.
İlk önce alt kısmı halledelim. Yalnız karelerin eğimleriyle uğraşırken bu kareleri teker teker yaratmak zorundayız.
Karelerden birini seçin ve üzerine eğimi yapmak istediğiniz yönün okuyla karşılaşıncaya kadar tıklayınız. İlk eğimi sağdaki şekildeki gibi yapmanız gerekecek. Oku koyduktan sonra FLOOR – tuşuna basın. Daha sonra diğer yönde bir ok koyup yine aynı tuşa basın. Bu işlemi dört karede de uygulayın.
Benzer işlemleri tavandan sarkan çıkıntı içinde uygularsanız birinci şekli elde edersiniz. Ama +&- ve yön değerlerinin farklı olacağını unutmayınız. Tomb Raider oyunlarında her şeyin 90 derece döşeli kare ve dikdörtgenlerden oluşmasını bekleyemeyiz. Özellikle kaya , çatı  vb. görüntüleri oluşturabilmek için bu oklara alışmamız önemli.
               
 

      image022.jpg (4197 bytes)


Oklarla duvarlarda da değişik oluşumlar yaratabilirsiniz. Ama ben bu kadarını da şu ana kadar öğrendiklerinizden yola çıkarak kendi kendinize bulabileceğinizden eminim. Yinede basit bir ip ucu vereyim duvardaki herhangi bir sütunu seçip Ceiling – ve Floor + tuşlarını kullanarak duvarı iki veya üç parçaya ayırabilirsiniz. Duvarların yeşilin tonlarından oluşmasının nedeni de buydu zaten. Tek parça olmayışı.
İleride bu beyaz oklar konusuna tekrar deyineceğim. Ama oda şekillendirme konusunda anlatabileceklerim şimdilik bu kadar. Gerisi sizin çaba ve yeteneklerinize kalmış. Şu ana kadar anlattıklarımı tekrarlamanız ileri kısımlardaki bazı baş ağrıtıcı açıklamalarda size kolaylık sağlayacaktır.
 
Odanızın Görünümünü Oluşturma (Texture)
Tut1.prj dosyasını ilk yüklediğinizde Görünüm Panelinde texture parçaları çıkacaktır. Editör Penceresinin sağındaki bu geniş panel odanızın görüntüsünü oluşturmanız için gerekli 64x64 kare büyüklüğünde bir TGA dosyası içerir.
Peki odamıza bu parçaları nasıl yerleştireceğiz.

Texture Seçme
İstediğiniz bir parçaya sol tıklayınız. Yarısı yeşil yarısı kırmızı bir kare ile seçtiğiniz parça aktifleşecektir. Aynı parçaya sağ tıklarsanız daha küçük seçimler yapabilirsiniz. Aynı samanda sağ tuş sürükle bırak yöntemiyle uzun veya yassı seçimler yapmanızı da sağlayacaktır.

image024.jpg (5423 bytes)

Odayı Texture ile şekillendirme
Boş bir oda yükleyin. 2D MAP tuşunun kapalı FACE EDIT tuşunun açık olmasına dikkat edin. FACE EDIT kapalı olursa texture leri göremezsiniz. Editör Penceresinde odayı yön tuşlarıyla zemini görebileceğiniz şekilde yönlendirin. Texture parçalarından zemine uygun bir tane seçin ve odanızda istediğiniz kareye sol tıklayın. Sağ tuş ise sürükle bırak özelliğiyle seçebileceğiniz kareleri aynı texture parçasıyla bir defada şekillendirmenizi sağlayacaktır. Eğer Texture parçaları yerleşmiyorsa büyük ihtimalle FACE EDIT tuşunu kapalı unuttunuz. Zeminin tamamını tek tuşla şekillendirebilirsiniz. Bunun için texturenizi seçtikten sonra Editör Penceresi düğmelerinden Texture Floor tuşuna basın. Aynı şeyi tavan ve duvarlara Texture Ceiling ve Wall tuşlarıylada yapabilirsiniz. Fakat oyun bu tuşlarla görünümden kaybedecektir. Biraz gerçekçi bir bölüm yaratmak için bu tuşları az kullanmanızda fayda var.
Ayrıca paletten alacağınız bir rengi de karelere uygulayabilirsiniz.
Duvarları şekillendirirken duvarı parçalamaya dikkat ediniz. Aksi taktirde yandaki duvar gibi komik bir durum oluşacaktır. Duvarı Floor + ve Ceiling – tuşları ile üçe bölebilirsiniz. Dörde veya beşe bölmeden ileride bahsedeceğim.
Şimdi dikkatinizi tavana çekmek istiyorum. Gördüğünüz gibi biraz uğraşılmış. Ama zor değil tek bilmeniz gereken odanıza yüklediğiniz herhangi bir textureye sağ tıklarsanız texturenin yönü değişir. Çizgileri bu şekilde yaratabilirsiniz.

image026.jpg (5135 bytes)

Duvarlar
Ben bu açıklamaların İngilizce sini keşfetmeden önce duvarlarla bayağı papaz olmuştum. Şimdi sizi bu dertten kurtarıyorum. Zaten duvarları üçe bölmekten bahsettim. Aşağıdakileri sırasıyla yaparsanız bu konuda yeni bilgiler edinebilirsiniz.
Duvarları textureler aktif iken bölemezsiniz. Bu nedenle FACE EDIT tuşu kapalı olsun. Bölmek istediğiniz duvarı sağ tuşla seçin. İsterseniz birden fazla duvar seçebilirsiniz ama tamamını seçip aynı anda bölemezsiniz. Dört bir yönü bölecekseniz her bir yönde ayrı ayrı işlem yapacaksınız. Zemini seçmeyin yani. Aksi taktirde odanın yüksekliğiyle oynamış olacak ve amacınıza ulaşamamış olacaksınız.
 
Peki duvarları üçten fazla parçaya nasıl böleceğiz?
Bu birazda odanın yüksekliğiyle ilgili. Eğer yükseklik standart ise bir duvarı üçe böldükten sonra Ceiling – veya Floor + tuşuna en az otuz defa SAĞ tıklamanız gerekiyor. Alttaki kolon öbür dünyadan geliyor galiba. Kısa yolu da var elbette tavan için R ve F tuşlarını, zemin için E ve D tuşlarını deneyin. -&+ ayarlarıyla kolonu eşit karelere bölebilirsiniz ama bu biraz yetenek ister. Tam açıklamasını yapmam mümkün değil. Başınızı ağrıtabilir. (Bakın bana geçen hafta sinirden kudurturdu ama şimdi ustası oldum, Tabii benim rehberim de yoktu).
Diyelim ki odanın tamamını texture ile renklendirdiniz. Kaçırdığınız kareleri görmek için FIND UNTEXTURED tuşunu kullanabilirsiniz.

image028.jpg (4634 bytes)

Texture konusunu da burada bitiriyorum. Notları lütfen tekrarlayın ki bu çabam boşa gitmesin.
Son olarak PREVIEW tuşuyla odanızın oyundaki haline bakabilirsiniz. Daha yaptığımız bölümü oynamayı öğrenmedik nede olsa. PREVIEW modundan  ESC ile çıkıldığından biliyorsunuz.
 
ODAYI IŞIKLANDIRMA
Şu an isteğinize göre şekillendirilmiş bir odaya sahip olmalısınız. Lakin Tomb Raider oyunlarında ışık efektlerinin de etkisi büyüktür. Yani odamızı aydınlatma vakti...
Işık renkleri mavi, kırmızı ve yeşil olmak üzere üç tanedir. Bu üç rengin ortalaması beyazı oluşturmaktadır.
Odanıza ışık koymak için ilk önce LIGHTING tuşuna basmanız gerekir. Daha sonra fare Editör Penceresinde lamba şeklini alacaktır. İstediğiniz yere koyabilirsiniz. Renklerle de etkisini değiştirebilirsiniz. Tabi bunu yapabilmeniz için lamba aktif olmalıdır. Üzerine tek sol tıklamanız yeterli. Editör Penceresindeki bir lambayı aktif yapıp tam üzerine sağ tıklarsanız lamba yakınlarda bir kareye geçecektir.
Odalara elbette birden fazla lamba koyabilirsiniz ama bunun sayısal bir sınırı var. Kaldırmak istediğiniz lambayı aktif yapıp Delete tuşuna basabilirsiniz. Aktif lamba kırmızı renk olur.
Oyunda ışıklandırmanız daha parlak sonuç verecektir. Bu nedenle programda daha koyu tonları kullanmanız olumlu sonuç verir.
Işıklandırma Türleri
Işıklandırmayı AMBIENCE ve PLACED olmak üzere ikiye ayırıyoruz.

image030.jpg (7356 bytes)

AMBIENCE
Her odanın standart ışıklandırma değeri her renk için sıfırdır. Bunu ışıklandırma panelinde görebiliyor ve isteğimize göre değiştirebiliyoruz. En yüksek değer 255 dir. Işıklandırmanın odadaki etkisini görmeniz için uzun Lighting tuşunun aktif olması gerektiğini unutmayınız.
Ambience odanın genel ışıklandırmasıdır. Bu nedenle lambasız çalışır.
2D MAP tuşunu kapayın. Odamızı görmeden aydınlatamayız. Lighting tuşunu aktf yapın. Bu otomatik olarak FACE EDIT tuşunu da açacaktır. +&- değerleriyle isteğinize göre oynayın. +&- değerlerine sağ tuşla bastığınızda 16 derece azaldığını veya arttığını göreceksiniz.
PLACED
Diğer bütün ışıklandırma türleri (lambalar, güneş, gölge...) buradadır. Işıklandırma panelinde soldaki değerler odanın genelini sağdaki değerler önceden seçeceğiniz lambanın ayarlarını etkiler. Light, Shadow, Sun, Spot, Effect tuşlarından birini aktif yaptıktan sonra Editör Penceresinde istediğiniz kareye tıklamanız lambanızı koyacaktır.

image032.jpg (4282 bytes)

Herhangi bir lambayı seçin (light) ve Editör Penceresiniz altındaki tuşlardan sağ alttaki Show Light Mesher ı seçin. Işıklandırmanın grafiksel sonuçlarını göreceksiniz. Kaynağın en parlak noktaları (beyaz daire) ve oda içinde yayıldığı alan (kırmızı daire). Bu değerleri Lighting tuşu açıkken In ve Out +&- tuşlarıyla ayarlayabilirsiniz.
SHADOW seçeneğiyle aynı LIGHTING teki gibi lamba koyabilirsiniz. Ama bu tuş aydınlatma için değil gölge koymak için kullanılacaktır.
 SUN seçeneği daha çok dışarıdaki bölümlerdeki güneş ışığı efektleri için kullanılır. Aynı zamanda bir pencereden zemine vuracak güneş ışığını yaratıcılığınız ile gerçekleştirebilirsiniz. SUN tuşunu basıp gülümseyen yüzü istediğiniz yere koyun. Daha sonra Show Light Mashes tuşunu aktif yapın. X ve Y değerlerinin < ve > tuşlarını kullanarak ışığa istediğiniz yönü verebilir. In ve Out ile de etkisini değiştirebilirsiniz.

image034.jpg (2446 bytes)

SPOT seçeneği aşağıya doğru bakan bir lamba koyar. En ayrıntılı aydınlatma seçeneğidir. Show Light Meshes seçeneğini aktif yapın ve X, Y, LEN, CUT, In, Int, Out seçenekleriyle ayarlamanızı yapın. X ve Y değerlerinin lambanın yönlendiricisi olduğunu biliyorsunuz. Len ve Cut değerleriyle dairelerin etki alanıyla oynayabilirsiniz. Tek bir spot ışığının karanlık bir odada vereceği sonuç üstteki  gibidir. Tabi ki değerler arttırılabilir. Bu lambaları ve renk ayarlarını kullanarak kendinize bir disko yaratabilirsiniz.
EFECT seçeneği üzerinde çarpı işaretli bir lamba yerleştirir.  Pek kullanılmayan bu seçenek sadece bir kareyi aydınlatmanıza yarayacaktır. Show Light Meshes tuşuna hiçbir tepki vermez. Parlaklık değerini INT seçeneği ile ayarlayacaksınız. Grafikte bu seçeneğin farklı etkileri görülmektedir.

image036.jpg (1763 bytes)

Bir lambayı yerleştirdikten sonra eğer aktif ise CEILING ve FLOOR +&- seçenekleriyle aşağı yukarı şeklinde yerini değiştirebilirsiniz. Aynı lambayı sağ sol şeklinde hareket ettirmek isterseniz SOL CTRL basılı iken yön tuşlarını kullanın. Eğer lambaya birkaç kez sağ tıklarsanız yoğunlaştığı karenin köşeleri arasında geçiş yapacaktır. DELETE seçeneğinin lambaları kaldırdığını daha önce söylemiştim.
Daha önce yerleştirdiğiniz bir lambanın değerlerinin kopyasını başka bir karede kullanmak isterseniz. Kopyalamak istediğiniz lambayı seçin. Ardından COPY ve PASTE tuşlarına basarak istediğiniz kareye bırakın. Bu özellik zaman kazanmak için birebir. Kopyalamayı aynı zamanda başka farklı odalar ve bölümler arasında da yapabilirsiniz.
 

YARATTIĞINIZ BÖLÜMÜ OYNAMA
Dolaşmaya değer bir oda yarattığınızı varsayalım. Odayı oynanabilir forma getirmek içinde birkaç işlem gerekiyor. İleride yarattığımız “bölümü” değil “oyunu” oynamak için farklı bir tanım olacaktır.
Odanızda hiçbir obje olmasa bile LARA olmak zorundadır. İlk önce onu odamıza yerleştirmeliyiz. Fakat LARA’ yı bir bölümün her odasına yerleştirmeyi elbette düşünemeyiz. Ana mönüden OBJECTS başlığını seçin ve FIND OBJECTS e tıklayın. Lara yı seçin. 2D MAP tuşu aktif iken Lara yı koymak istediğiniz odayı seçin. Eğer tekbir odanız varsa buna karar vermek daha kolay olacaktır. Eğer Find Objects bölümünde hiç obje yoksa ilk önce LOAD OBJECTS e tıklayın ve onları yükleyin. Objeler C:\ProgramFiles\CoreDesign\trle\graphics\wads\ adresindedir. Obje Panelinde artık Lara yı görebiliyoruz. Panelin üst kısmındaki uzun PLACE OBJECT tuşuna basın ve ardından Editör Penceresinde istediğiniz bir kareye tıklayın. Lara nın grafiksel halinin kareye yerleştiğini göreceksiniz. Onun yönünü değiştirmek için üzerine sağ tıklamalısınız. Obje aktif iken kırmızı renktedir. Obje aktif iken DELETE tuşuna basarsanız obje yok olur. Eğer Obje Panelinde Lara yerine başka bir nesnenin resmi varsa < ve > tuşlarıyla onu bulabilir veya bu iki tuşun ortasında kalan beyaz boşluğa tıklayarak listeden seçebilirsiniz.
WAD Dosyasını Oluşturma
 Şu an oyununuz .PRJ formatındadır. Onu oynayabilmeniz için formatını .WAD ile değiştirmelisiniz. WAD dosyaları karakterler, objeler ve Textureler hakkında detaylı bilgi içerirler. Ana mönüde PROJECTS başlığının altında OUTPUT WAD seçeneğine tıklayın. Aynı işlemi ALT W tuşları ile de gerçekleştirebilirsiniz. Tut1.TOM dosyasını seçin ve onaylayın. Dosyanın ismini kesinlikle değiştirmeyin. Bu önemli. Kendi oyununuzu kişisel dosyalarınızla yaratmayı daha sonra anlatacağım. ROOM WAD OUTPUT mesajını onaylayın. Projenizi koruyun ve Editör Programını terk edin.
LEVEL CONVERTER Programı (Tom2pc.exe)
Lever Converter programını çalıştırın. Başlat tuşunda bulabilirsiniz. Bu programı ise oyunumuzun uzantısını TR4 yapmak için kullanacağız. Edit Script bölümünde ADD tuşuna basın. Dosyanızı seçin ve onaylayın.  C:\ProgramFiles\CoreDesign\trle\graphics\wads\ adresinde olacaktır. BUILD ALL tuşuna basın ve “Build All Complete” yazısı gelene kadar bekleyin. Programdan çıkın.
Başlat mönüsünden RUN TOMB RAIDER ı seçin (tomb4.exe dosyası ile aynı programdır). New Game başlığına tıklayın ve Playable Tutorial Level seçeneğini yükleyin. Yarattığınız odanın içinde Lara ve siz. Eğer Lara yoksa veya yüklemede bir hata varsa büyük bir ihtimalle anlattığım noktalardan birini atladınız. Şaşkınlığınız geçince Level Editör programına geri dönün.

image040.jpg (2131 bytes)

ODALARI KOPYALAMA (Copy ve Bound Tuşları)
Editör Penceresinden odanızı seçin. Daha sonra İki Boyutlu Oda Görünüm Mönüsünden sadece zemini seçin. (Duvarları da seçerseniz kopyalamak istediğiniz odanın boyuna 20 tıklamalık bir yükseklik daha eklenecektir. Daha sonra COPY ROOM seçeneğine basın. Şu an Editör Penceresinde birbirinin aynısı iki oda var. Fakat bu özellik ışıklandırmayı ve objeleri kopyalayamayacaktır. Işıklandırmanın kopyalanmasından bahsetmiştim. Objelerin kopyalanmasından ise sırası gelince bahsedeceğim.
İçerisi dolu olsa bile odanın büyüklüğüyle oynamanızda sakınca yok. BOUND ROOM tuşunu nasıl kullanacağınızdan daha önce bahsetmiştim. Odanızı seçin. İki boyutlu oda panelince odadan büyük veya küçük bir kare çizin (farenin sağ tuşu ile) ve Bound Room tuşuna tıklayın.
 
ODALAR ARASI BAĞLANTI YARATMA (Kapılar)
Copy tuşu yardımıyla birbirinin aynısı standart büyüklükte üç oda yaratın. Şimdiki görevimiz aralarında bağlantı oluşturarak Lara için geçiş sağlamak. Kapılar programda en çok hata yapılan noktalardan birisidir. Dikkatli olun! Şimdi bağlantılar için iki farklı yöntemden bahsedeceğim.

1.Yöntem
2X3 kare büyüklüğünde bir oda yaratın ve HALL1 X olarak adlandırın. Odanın standart yüksekliğinin 20 tıklama olduğunu biliyoruz. Bunu 8’e indirim. Sanırım nasıl yapacağınızı biliyorsunuz. (Zeminin tamamını seçip Ceiling – tuşunu kullanın). Bilgi Kutusundan da notları takip edin. Odayı istediğiniz gibi biçimlendirip ışıklandırın. Yarattığınız bu küçük odayı birinci odanın sağına getirin (sınırları birbirine dokunsun). Floor değerinin Bilgi Kutusunda iki odada da aynı olmasına dikkat edin (sıfır).

Küçük odayı seçin. İki boyutlu oda penceresinde odanın diğer odaya dokunan sınırındaki iki gri duvarı seçin ve DOOR tuşuna basın. İki odayı birbirine bağladınız. 2D MAP tuşu aktif ise odalar arasındaki duvarın kaybolduğunu göreceksiniz. Bağlantının gerçekleştiği kareler İki Boyutlu Oda Görünüm Panelinde siyah olacaktır.
Şimdi 2D MAP tuşunu kapayın ve FACE EDIT ile DRAW DOORS tuşlarını açın. Odanızın diğer odayla bağlantısını soldaki şekildeki gibi göreceksiniz.
 
İki boyutlu Oda Görünüm Panelinde kapıların bulunduğu siyah karelerden birine sol tıklayın. Bu durumda tıkladığınız yerde bağlantının hangi odaya olduğu yazılacaktır.

Aynı zamanda kapılara yeşil bir çerçeve gelecektir. Çerçevenin içine sağ tıklarsanız program bağlantının olduğu odaya yönelecektir. Şimdi aynı işlemleri tekrarlayarak ikinci büyük odayı da küçük odanın sağına bağlayın.


2.Yöntem
Şuana kadar yaptıklarınızda ince duvar problemiyle hiç karşılaştınız mı bilmiyorum. Bu yöntemde şekilde gördüğünüz problemin nedenini ve çözümünü açıklayacağım. Daha çok büyük odaları birbirine bağlarken bu problemle karşılaşacaksınız.
 
Birbiriyle aynı büyüklükte iki oda yaratın ve sınırlarını birbirine yaklaştırın. Herhangi bir noktasından diğerine bağlantı yapın (yandaki şekildeki gibi). Böyle bir durumda bağlantının olduğu sıradaki duvar soldaki gibi ince, yani çirkin görünecektir. Bu durumda yapmanız gereken odalardan birinin kapının bulunduğu ince duvara en yakınındaki zemin karelerini duvar yapmanızdır. Böylece sağ grafikteki sonucu elde edecek ve ince duvardan kurtulacaksınız.
 

Aynı zamanda DOOR tuşu ile birbiriyle üst üste olan iki oda arasında tavanda bağlantı yapabilirsiniz. Bu durumda ince duvar problemi ile yine karşılaşacaksınız. Bağlantıyı gerçekleştirebilmek için iki odanın tavan ve zemin yüksekliklerini iyi ayarlamanız gerekir. Alttaki odanın yüksekliği Floor 0, Ceiling 20 ise üstteki odanın yüksekliği Floor 20, Ceiling 40 olmak zorundadır.

Yanda iki oda ve bunları birbirine bağlayan 2x2 büyüklüğünde bir boşluk görüyorsunuz. Odaları üst üste koyduktan sonra zeminde bir yer seçin ve DOOR tuşuna basın. Bu diğer odaya bir bağlantı koyacaktır. Elbette size daha merdiven oluşturmasını göstermedim. Bu nedenle Lara nın şu an oraya çıkması imkansız.Fark edeceksiniz ki bu özellik Tomb Raider oyunlarında çok kullanılır. Bu işlemleri yaparken DRAW DOORS tuşunun aktif olmasına dikkat edin yoksa diğer odayı göremezsiniz.

     image054.jpg (5657 bytes)

Sağda gördüğünüz oda tam standart dört oda büyüklüğünde. Yani 40x40 = 1600 kareden oluşuyor. Yapmanız gereken aynı büyüklükte dört odayı sınırlarından birbirine yaklaştırmak ve bağlantını gerçekleşeceği duvarları boydan boya seçip DOOR tuşuna basmalısınız. Yalnız bu işlem sonucu tek bir oda elde edemeyeceksiniz. Oyunda tek bir oda gibi görünse de program içince dört odayı ayrı ayrı şekillendirmelisiniz.
Odaları bu yöntemle üst üste birleştirerek de geniş uzun bir oda elde edebilirsiniz. Yalnız zemin ve tavan üzerinde DOOR tuşu ile bir işlem yaparken şu kuralı unutmayınız. Alttaki odanın en yüksek noktası bile asla üstteki odanın en alçak noktasından yüksekte olamaz. Bunu bir örnekle açıklayalım. Tabloya bakın. Eğer A odası ile B odasını birleştirip C odasını elde etmek istiyorsanız birinci yöntem işe yaramayacak ve hatalar verecektir. Odaları ikinci şekildeki gibi birleştirmelisiniz.

image058.jpg (3021 bytes)

Random Floor Up&Down ve Random Ceiling Up&Down Seçenekleri
Bu seçenekleri çalışmanızda zemin veya tavanda kayalık görünümü yaratmak için kullanacaksınız. Yapmanız gereken karelerden birini veya bazılarını seçerek Features başlığı altındaki Up&Down seçeneklerinden birine tıklamak. Bu özelliği kapı bağlantıları yakınında kullandığınız taktirde bağlantılar hata sinyali verebilir. Bunun nedeni bağlantı yapılacak iki odanın Floor ve Ceiling yükseklik değerlerinin değişmiş olmasıdır. Bu konuya dikkat edin. “Cannot Connect Rooms” mesajını alırsanız bilin ki nedeni ya odaların aynı yükseklikte olmayışı yada sınırlarının birbirine dokunmayışıdır.
Silmek istediğiniz kapıları İki Boyutlu Görünüm Panelinden seçip DELETE ile silebilirsiniz. Odaları silmek içinse odayı aktif yaptıktan sonra Delete Room tuşuna basmamız gerekmektedir.

image060.jpg (6452 bytes)

Şuana kadar programı ana hatlarıyla objeler dışında öğrendik. Aslında programın esasında çok fazla içerik ve ayrıntı var. Açıklamaların sonuna varınca hepsini öğrenmiş olacaksınız.

Section 1’in sonu
15.12.2001 16:07 Cem FILIZ...
 

 

SECTİO 2 İÇİN TIKLAYINIZ